Interview met Mimoun Zariouh

‘Kwaliteit voorop’ Interview met Mimoun Zariouh

Van commerciële economie naar kwaliteitsmanager

In 2005 ben ik afgestudeerd in een commerciële economische opleiding. Een andere tak van sport dan waar ik nu zit, al was de wegenbouw mij ook niet geheel onbekend, want mijn schoonvader werkte in deze branche en zo ben ik via een detacheringsbureau bij Gebr. van der Lee gekomen. omdat ik minimaal ervaring had in de wegenbouw begon ik onder aan de ladder met het gieten van bitumen. Dit werk verminderde waardoor ik de kans kreeg om in het laboratorium te gaan werken en kreeg daarbij van Gebr. van der Lee de mogelijkheid diverse cursussen te volgen. Momenteel werk ik als kwaliteitsmanager laboratorium.

Wat doet een kwaliteitsmanager laboratorium?

Als kwaliteitsmanager verzorg ik verschillende metingen en proeven om de kwaliteit van het asfalt in beeld te brengen. Van de productie in de asfaltmolen tot aan de verwerking, van A tot Z.. Ik ben daarom vaak te vinden in het laboratorium, op de asfaltcentrale en op de weg.

Verantwoordelijk werk dus?

Kwaliteitsmetingen zijn een belangrijk onderdeel van het werk. Voor alle contracten, zowel groot als klein. Het begint al bij de basis, de grondstoffen, die controleer ik allereerst. Het is immers van belang dat ik de grondstoffen en her te gebruiken oud asfalt goed onderzoek voordat ik een mengsel maak, want wanneer deze grondstoffen niet van voldoende kwaliteit zijn zal dit grote gevolgen hebben voor het eindproduct.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Allereerst begin ik met een kop koffie. Vervolgens ga ik naar de asfaltcentrale en bemonster ik het zand en de steenslagen. Ook worden vulstoffen en bitumen op kwaliteit beoordeeld. Daarna neem ik tijdens de asfaltproductie een monster en controleer deze op samenstelling en andere eigenschappen. Wanneer het asfalt op de weg wordt verwerkt, ben ik aanwezig om de verwerking te controleren en zo nodig bij te sturen. Denk hierbij aan: temperatuur, verdichting en het daar bijhorende walsproces. Naast deze praktische taken beantwoord ik ook kwaliteitgerelateerde vragen vanuit onze eigen organisatie en onze klanten.

En privé?

Ik ben getrouwd en samen met mijn vrouw heb ik vier prachtige kinderen, waaronder een tweeling. Mijn vrije tijd besteed ik aan mijn gezin, dat vind ik erg belangrijk. Wij maken dan ook graag veel leuke uitstapjes.

Wanneer je zoveel op de weg zit, maak je ongeteijfeld veel mee

Inderdaad, zo herinner ik mij nog het moment waarop ik begon als bitumengieter. Ik reed op de A10 met achterop in de laadbak een bitumenketel. Op de andere weghelft stonden collega’s hevig naar mij te zwaaien. Enthousiast zwaaide ik terug. Echter, men zwaaide niet uit beleefdheid, maar om mij te waarschuwen dat de bitumenketel in brand stond. Ondanks dat de brandweer er an te pas moest komen is het allemaal goed afgelopen.

 

 

  • 1
  • 2
  • 3